Programi
Programok

Ministarstvo kulture i informisanja

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

   

XIII PODUNAVSKI DANI KULTURE

 

 

Највећа културна манифестација у нашем месту ,,Тројни сусрет,,  је одржана  прве недеље у  августу 2017. године. Обзиром да се одржава тринаести пут, манифестација је сада већ традиционална и њено име је препознатљиво у све три државе које покушава да повеже.  Како живимо на самој тромеђи трију држава, Србије, Мађарске и Хрватске, идеја да се три народа окупе и представе своју културу и традицију. Током деведесетих нарушени су  међуљудски односи, а самим тим је  прекинута традиција окупљања, и  упознавања  различитости као богатства нашег региона. Показало се да је овакав један етно фестивал одличан начин да се ситуација поправи.
       Ове године наступили су културно-уметничка друштва из Мађарске (Сантово, Баја и Бачалмаш), Хрватске (Суза, Батина, Б. Манаст) и Србије (Сомбор,  Кљајћево, Бачки Моноштор, Бездан)  која су представити фолклор свог народа. На штандовима је представљена продајна изложба старих заната и рукотворина са излагачима са територије Војводине, а у вечерњем делу програма су  одржани  концерти.
      И овог пута за изложбу ручних радова и старих заната обезбеђено је 100 штандова и 20 штандова за представљање традиционалних гастрономских специјалитета. Укупно око 350 чланова фолклорних група представили су традиционалне плесове свог народа на великој надкривеној бини.
    Вече је као и претходних година била посвећена млађој публици па су наступили „Чауре“ роцк група из Сомбора и новосадски реге бенд „Кило кило банда“
   Ове године је Месна заједница Бездана преузела значајну улогу у организовању ове манифестације па нам је било омогућено да проширимо програм са културним садржајем и то позоришном представом, са пројекцијом филмова и са књижевним вечерима и то све на отвореном у току августа месеца, тако да смо имали више дана квалитетна дешавања у нашем месту.
  Због тога смо манифестацији ове године дали име „Подунавски дани културе“, Као рекламу  користили смо интернет, а цео програм смо представили и на сајту нашег удружења. Активисти „Пулса“ у току јула месеца су лепиле плакате, делити лифлете и флајере који су најављивали догађаје.
   Тројни сусрет је одржан 5. августа а већ 9. августа смо угостили салашарско позориште из Новог Сада који су на каналској обали извели представу „Уображени болесник“ од Молиера. Групу од 25 младих глумаца који путују по Војводини и у времену од месец дана изведу више од 25 пута представу и то сваки дан у другом месту, смо угостили на најбољи начин да сутрадан могу наставити своје путовање што је могуће одморнији. Представи је присуствовало око 250 гледалаца, којима смо обезбедили клупе за седење. Већ следећег викенда смо окупили групу од 30 младих из окружења, да би уз спортске и друштвене игре се дружили током два дана. Увече смо  приказивали филмове са темама заштите животне средине и уз логорску ватру анализа истих. 25. августа смо организовали догађај под називом „Вече са Маријаном“ и то у дворишту месне заједнице Бездана, где су наступили јазз састав из Сомбора Тхе Хат Маттерс и Ана Ћурћин, млада кантауторка из Београда, која је извела своје песме са недавно изданог албума. Ово вече је било прави завршетак подунавских дана културе, која нам даје снагу да истрајемо у нашем раду и опредељењу да треба дати шансу култури и у малим срединама.
 За потребе одржавања ових догађања смо изнајмили велику бину са професионалним озвучењем, расветом и видео-бимом. За све учеснике смо обезбедили храну, пиће.
   Обзиром да је ово непрофитна манифестација, у  претходних дванаест година било је прилика када смо са веома скромним буџетом, али са много труда и ентузијазма, успевали ипак да је одржимо , мада не онакао како смо замислили и како она то заслужује. Упорним радом и истрајношћу удружења препознат је њен значај, тако да се она из године у годину развијала. 

 

     
     
     
     
     
     

VIDEO

< nazad
 < vissza