Programi
Programok
   

PLESNI I VOLONTERSKI KAMP 2012

 

                    Удружење грађана Пулс је и у току 2012.год. организатор Међународог плесног и  волонтерског кампа у Бездану. Ова манифестација одржана је пети пут за редом, па је можемо назвати традиционалном.
                   У склопу припрема за камп, активисти Пулс-а организовали су два састанка са волонтерима , један у јуну, а други у јулу месецу. Састанци су послужили како би се волонтери упознали са нашим плановима и програмом и како би привукли што већи број учесника. Након тога утврдили смо програм и задужења активиста, и послали позивнице учесницима.
                Упоредо са припремама за етно фестивал Тројни сусрет, последње недеље  јула припремили смо све потребно и за почетак кампа о3. Августа. Чишћење терена оставили смо волонтерима а ми смо се побринули за : приступ интернету, озвучење, пројектор, храну и пиће, средства за хигијену, као и лекарску помоћ.
 У плесном кампу је учествовало 30 младих, узраста од 12-18 г., а у волонтерском  кампу 15 младих од 18 до 25 г. Учесници као и прошле године су долазити из околних суседних земаља (из Републике Мађарске, Р. Хрватске), и из Р. Србије. Циљ боравка је била обука деце традиционалим плесовима, у слободно време организовање  креативних радионица, a волонтери су имали задатак да пре доласка учесника плесног кампа припреме терен за камповање у делу нетакнуте природе у близини кампа, ради што удобнијег боравка. Камп је био смештен у природи, код ловачког дома и кајакашког клуба.
                 Што се активности тиче овај капм је био посвећен учењу народног плеса, уз то смо додали још неке активности, као што су: приказивање и учење старих заната, организовање едукација о значају познавања друштвено-културних вредности, организовање спортских активности, подизање свести чувања природе, промоција волонтеризма и обилазак природних лепота наше околине.
               За учење народног плеса ангажован је професионални кореограф из Веспрема (Мађарска) који је са породицом боравио у кампу и уз помоћ његове жене је  одрадио фантастичан посао. 
               У слободно време, учесници су се упознавали са начином израде рукотворина и уметничких предмета, а у томе су им помагали активисткиње удружења „Црвена ружа“ и „Жене спретних руку“.
              Организовали смо неколико излета изван кампа како би се учесници упознали са природним лепотама наше околине, од Корлатоша, Сигета, Дунава, Бајског Канала до Канала који пролази кроз Бездан, а који смо обишли чамцима.
Свако вече уз логорску ватру су се деца дружила а било им је обезбеђена и пројекција филмова на отвореном.
               Волонтери су  припремили терен за камповање, а поподне су учествовали у организовању програма за остале учеснике кампа.
              Сву учесници били су врло активни и у реализацији етно фестивала Тројни сусрет о4. августа који је ове године био осми по реду. Фестивал је такође међународног карактера, сусрет култура и традиције Мађарске, Хрватске и Србије. Волонтери су помагали око постављања бине и штандова за изложбу рукотворина и старих заната, а плесачи су имали прилику за наступ на великој професионалној бини, са осталим фолклорним друштвима. Такође су сутрадан сви учесници помагали око чишћења терена где је фестивал одржан.
         Међународни плесни и волонтерски камп трајао је од 03. до 08. Августа, а волонтери су учествовали у још једно кампу, послење недеље августа када смо угостили 40 скаута из Италије. И овог пута су порадили на припреми терена за камповање, као и остале потребне логистике. И овај камп трајао је 5 дана, а осим што су се забавили, наши волонтери су доста тога научили од италијанских скаута.
               Наш циљ  да код младих људи развијамо љубав према плесу, музици, покрету, да их научимо неким заборављеним  вредностима, је испуњен, што су доказали са наступом на етно фестивалу „Тројни сусрет“, а и са порукама да и идуће године желе да се врате.
               Надамо се да ће дух волонтеризма мотивисати младе да учествују у разним волонтерским камповима, како у својим локалним срединама, тако и у држави и иностранству. Један од важних циљева овог пројекта је био, разбијање баријера које постоје међу различитим нацијама и прихватањем баш те различитости као предности и богатства.
  


 

 TÁNC- ÉS VOLONTÖR TÁBOR 2012

 

  Bezdánban, 2012 augusztus folyamán, ötödik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi tánc- és volontőr tábor. A tábor előkészületeinek részeként  a Pulzus aktivistái két gyűlést is szerveztek, a volontőrök számára (egyet június, egyet pedig július hónap folyamán), melyeknek célja  a terveink és programunk megismertetése volt, és minél több érdeklődő bevonása a programok lebonyolításába. A gyűlés keretein belül meghatároztuk a tábor napirendjét, és  a résztvevők feledatait, majd kiküldtük a szükséges meghívókat.
            A Hármas Találkozó etnofesztivál előkészületeivel egyidőben, július utolsó hetében megtettük a táborhoz szükséges előkészületeket: internet kapcsolat, hangosítás, kivetítő, higiénia, orvosi ügyelet, illetve a részvevők étkeztetésének biztosítása.
            A tánctábor 30 résztvevőt számlált (12 – 18 év közöttieket), a volontőrtábornak 15 részvevője volt (18 – 25 év közöttiek). A résztvevők, akárcsak előző évben a környező országokból (Horvátország, Magyarország) és Szerbiából érkeztek. A tábor célja a fiatalok megismertetése a néptáncokkal, és a táncok betanítása volt. A gyerekek szabadidejükben műhelymunkákon vehettek részt. A volntőrök feladata az volt, hogy a tánctábor kezdete előtt megteremtsék a táborozás feltételeit, ezzel lehetővé téve a mind kellemesebb időtöltést az érintetelen természet szívében, a Ferenc  - csatorna partján a kajak klub és a vadászház közötti területen.
            Az aktivitásokat illetően a tábor fő célja néptáncok tanulása (tanítása) volt, amelyet még néhány érdekességgel gyarapítottunk, ezek: kézműves foglalkozások, hagyományőrző előadások, sporttevékenységek, környezetvédelmi programok, volontőrizmus népszerűsítése, illetve környékünk nevezetességeinek bemutatása, felkeresése.
            A táncok betanítására egy hivatásos koreográfust kértünk föl Veszprémből, aki családjával érkezett a táborba, és feleségével együtt kitűnő munkát végzett.
            A gyerekekkel a kézművesség rejtelmeit a Piros Rózsa és az Ügyeskezű asszonyok kézimunka csoportok tagjai ismertették meg.
            Szereveztünk néhány táboron kívüli kirándulást is, ezzel bemutatva környékünk szépségét. Csónaktúrát szerveztünk, amely a Korlátoson, a Dunán, A Bajai – csatornán és a Ferenc – csatornán haladt át.
            A programot minden este tábortűz zárta, ahol a gyerekek ismerkedhettek, barátkozhattak egymással, illetve szabadtéri filmvetítéseket tekinthettek meg.
            A volontőrök ez idő alatt a tábor rendjére felügyeltek, délelőtt pedig az aktivitások megszervezésében vettek részt.
            Célunk, amely abból állt, hogy a fiataloknál felekeltsük és fejlesszük a néptánc, zene, mozgás iránti szeretetet, hogy elfeledett értékeinkre hívjuk fel figyelmüket, megvalósult. Ezt a Hármas találkozó elnevezésű etno – fesztivál is bizonyítja, amely augusztus 4-én került megrendezésre. Ezen nemzetközi esemény három ország és népcsoport kultúráját hivatott bemutatni. Lebonyolításában aktívan szerepet vállaltak a táborozók. A táncosok a délutáni kultúrális programban léptek fel, a volontőrök pedig a többi fellépő vendéglátásáról gondoskodtak, és takarítotak is.
            Augusztus utolsó hetében negyven olaszországi cserkészt láttunk vedégül. A tánctábor tapasztalatainak alapján, az ő fogadásukról és ellátásukról is az önkéntesek gondoskodtak. Az öt nap alatt közösen ismertették meg a helyi gyerekeket a természetvédelemmel, külömböző játékokkal, a cserkészek életmódjával és szokásaival. Az olasz vendégek a gyerekekkel és a volontőrökkel közösen rövidfilmeket készítettek. A helybeliek egy nap otthonaikba fogadták a cserkészeket, ezzel betekintést nyerhettek  vendéglátóik mindennapjaiba.
            A 2012-es év végéig még két beszélgetést szerveztünk. Ezeken elemeztük a tábor folyamán elért eredményeinket, esetleges mulasztásainkat, annak érdekében, hogy a jövőben még sokszínűbb programokat tudjunk kínálni az érdeklődőknek. A hangsúlyt fektettünk a volontőrök toborozására, mivel tapaszatlataink azt mutatják, hogy az adott egzisztenciális és gazdasági helyzet közepette egyre kevesebb fiatal érdeklődik a volontőr munkák iránt.
            Reméljük, hogy volontőr táborunk ösztönözni fogja a fiatalokat abban, hogy több hasonló jellegű táborban vegyenek részt, helyi és országos szinten, valamint külföldön egyaránt.  Rendezvényeink célja a nemzetek közötti külömbségek megismerése, kiemelése és azoknak elfogadása, illetve ezen kölümbségek gazdagságának felfedezése volt.

 

 

 


 
   
< nazad
 < vissza