Programi
Programok
Rövidfilmek készítése Bezdánról  

A Bezdán a te szemedben elnevezésű programunk célja, hogy a fiatalok jobban megismerjék, és megismertessék másokkal lakóhelyüket, és környezetüket, kölümböző témák feldolgozásával. A Pulzus civil szervezet a leglényegesebb proramjait augusztus hónap folyamán szervezi, amelyeken sok fiatal vesz részt. Ez remek lehetőségnek bizonyult érdeklődők toborzására rövidfilmek készítéséhez, mivel a rendezvények mindegyike egyben egy-egy önálló témával is szolgál. Kezdetként három 5 fős csoportot alakítottunk ki a jelentkező fiatalokból, akik egy előadás formájában megismerkedtek a filmkészítés alapjaival, és technikai ismeretek szerezhettek  a kamera kezeléséről, vágásról, szerkesztésről.  Az általuk kiválaszott témák meghatározását, és a forgatókönyvek elkészítését követően hozzáláttak a rövidfilmek forgatásához. Mindegyik csoport munkáját  csoportvezetők segítették, akik a Pulzus tagjai közül kerültek ki.
A munka folyamán mindegyik csoport egy-egy önálló filmet készített: Az első a Bezdánban táborozó olasz cserkészekről készült, akik évek óta rendszeresen, minden nyáron itt töltenek egy hetet. A második rövid film az V. Gyöngykaláris tánctábort mutatta be, amelyen idén hatvan gyerek vett részt, és részesült néptáncoktatásban. A harmadik film a Bezdán képekben és szavakban címet viseli, amely bemutatja a környéket, a hely jellegzetességeit, illetve riportalanyok fejtik ki véleményüket Bezdán kultúrális- és  sportéletéről, gazdasági tényezőiről, valamint turisztikai lehetőségeiről. Elkészült egy negyedik film is, amit a három csoport közösen készített. Témája a Hármastalálkozó etno-fesztivál volt, amely idén kilencedik alkalommal került megrendezésre, és Szerbia, Horvátország és Magyarország kultúrális sokszínűségét hivatott bemutatni.

Az elkészült felvételek szerkesztését és vágását a gyerekek a csoportvezetőkkel közösen végezték. Az utómunkálatokban és a filmforgatás ifolyamatban jelentős segítséget jelentett, hogy szervezetünk rendelkezik a szükséges technikai felszereléssel, illetve, hogy az intrejúk minőséges elkészítéséhez vásároltunk egy riportermikrofont  A programban résztvevők  számára, lehetőséget biztosítottunk az alkotások helyi szintű bemutatására, valamint üdítőitallal és étellel szolgáltunk a forgatás napjai alatt. Az elkészült filmeket elérhetővé tettük a világhálón. Az ifjú filmkészítők mindegyike remekül érezte magát, mivel folyamatosan aktív részesei lehettek nyári rendezvényeinknek, ezen kívül kipróbálhatták magukat egy számukra új, eddig ismeretlen területen, a filmkészítésben.

 

 

Tánctábor

Olasz cserkészek

Bezdán képekben és szavakban

Hármas találkozó

 

A PROGRAM TÁMOGATÓJA:

A MAGYAR NEMZETI TANÁCS

 

< nazad
 < vissza