Programi
Programok

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

 

KAMP TOLERANCIJE
UG „Puls“ Bezdan

Zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji smo odlučili da u malo izmenjenom obliku organizujemo naše programe. Umesto da kamp održimo u avgustu pet dana predviđenih za taj mesec smo razvukli za mesece jun, jul i avgust po jedan dan. Sada vidimo da je odluka bila dobra jer smo tako mogli da iskoristimo povoljne trenutke za realizaciju programa i na kraju smo u celosti to i uspeli.                  
                   U sklopu priprema za kamp, aktivisti Puls-a organizovali su dva sastanka sa volonterima , jedan u junu, a drugi u julu mesecu. Sastanci su poslužili kako bi se volonteri upoznali sa našim planovima i programom i kako bi privukli što veći broj učesnika. Nakon toga utvrdili smo program i zaduženja aktivista, i poslali pozivnice učesnicima.
               Krajem juna meseca smo dva dana posvetili međunarodnom danu Dunava. Pripremili smo sadržajan program za bezdanske osnovce i njihove roditelje, za sve one koji su želeli da provedu jedan lep dan u prirodi, na terenima nekadašnje Trskare, pored kanala.

Na početku druženja mališani su imali radionice u kojima su pokazali svu svoju kreativnost – radili su dekupaž, slikali na kamenu, pravili magnete, kućice za ptice, ramove za slike, podmetače za čaše i  ukrasne predmete.  Za to vreme, oni koji su više „vukli“ ka sportu, mogli su da igraju fudbal i odbojku.

Nakon toga, deca i roditelji imali su priliku da se oprobaju u veslanju tzv. dragonbouta, ili zmaja, čamca koji ima dvadeset veslača, kormilara i bubnjara.

U julu mesecu za KUD Petefi Šandor iz Bezdana čiju amatersku pozorišnu ekipu čine mladi, organizovali smo celodnevno druženje I pomogli oko pripreme za postavljanje na scenu pozorišne predstave. Kroz sportske I društvene igre i uz logorsku vatru proveli smo jedan dan zajedno u prirodi gde smo im ukazali i na razvijanju njihove ekološke svesti i kako pokazati primer drugima. Pozorišna predstava je prikazana 28 avgusta u dva termina zbog brojnosti gledalaca, gde smo im pomogli u realizaciji. Sutradan smo organizovali četvrti put zaredom program “Veče sa Marijanom” uz projekciju filma   HUMAN's Musics -  film  Yann Arthus-Bertranda / I kompozitora Armand Amara. U nedelju je bila projekcija filma HOME istog režisera na temu ekologije. Na ovim događajima su mladi napravili kratke filmove koje smo kasnije zajedno montirali i koje će biti postavljeni na našu internetsku stranicu.
  Što se aktivnosti tiče ovi programi su bili posvećeni učenju tolerancije kroz razne aktivnosti, kao što su: organizovanje kulturnih događanja, sportskih aktivnosti, podizanje svesti čuvanja prirode, promocija volonterizma i obilazak prirodnih lepota naše okoline

Nadamo se da će duh tolerancije motivisati mlade da učestvuju u raznim  kampovima, kako u svojim lokalnim sredinama, tako i u državi i inostranstvu. Jedan od važnih ciljeva ovog projekta je bio, razbijanje barijera koje postoje među različitim nacijama i prihvatanjem baš te različitosti kao prednosti i bogatstva.
              Odobrena sredstva smo potrošili prema predlogu budžeta programa i uz ovaj narativni prilažemo i detaljan financijski izveštaj. Zahvaljujemo na podršci, i u nadi da smo za nekoliko mladih obezbedili sadržajan program za ovo leto, pozdrav!

 

 

     
     
     
     
     
         

< nazad
 < vissza