LAP ZA MLADE 2022

Ekologija i kultura, kultura i ekologija

 

Kroz projekat “ Ekologija i kultura, kultura i ekologija ” obradili smo teme vezane za odnos mladih prema našoj okolini i očuvanje prirode, paralelno i povezano sa kulturnim dešavanjima. Okupili smo mlade da za vreme održavanja događaja kroz snimanje kratkih filma, učestvovanjem u organizaciji filmskih projekcija, koncerata i književnih večeri, izraze svoje viđenje gore navedene tematike. Uz edukacuju o načinu snimanja filmova i organizovanja dešavanja , sledila je izrada teme i scenarija te raspored aktivnosti koja se odvijala u drugoj polovini avgusta meseca ove godine.

Programe u sklopu projekta smo realizovali u tri vikenda avgusta meseca, na terenima kod kajakaškog kluba i udruženja Crna šuma i u dvorištu mesne zajednice Bezdana gde se nalaze naše klubske prostorije.                 
                   U sklopu priprema smo organizovali dva sastanka sa volonterima , jedan u junu, a drugi u julu mesecu. Sastanci su poslužili kako bi se volonteri upoznali sa našim planovima i programom i kako bi privukli što veći broj učesnika. Nakon toga utvrdili smo program i zaduženja aktivista, i poslali pozivnice učesnicima.

               Krajem juna meseca smo dva dana posvetili međunarodnom danu Dunava. Pripremili smo sadržajan program za bezdanske osnovce i njihove roditelje, za sve one koji su želeli da provedu jedan lep dan u prirodi, na terenima nekadašnje Trskare, pored kanala. Deca i roditelji imali su priliku da se oprobaju u veslanju tzv. dragonbouta, ili zmaja, čamca koji ima dvadeset veslača, kormilara i bubnjara.

Kroz sportske i društvene igre i uz logorsku vatru proveli smo tri vikenda zajedno u prirodi gde smo im ukazali i na razvijanju njihove ekološke svesti i kako pokazati primer drugima. Svaki vikend je bila i projekcija filmova. Na ovim događajima su mladi napravili kratke filmove koje smo kasnije zajedno montirali i koje će biti postavljeni na našu internetsku stranicu. Što se aktivnosti tiče ovi programi su bili posvećeni učenju organizovanja kulturnih događanja, sportskih aktivnosti, podizanje svesti čuvanja prirode i obilazak prirodnih lepota naše okoline.
 
Ove godine zbog epidemiološke situacije
tokom celog programa smo se pridržavali aktuelnim epidemiološkim merama i preporukama

Video

 

   

 

 

< nazad
 < vissza