Programi
Programok
  Grad Sombor

Dan Dunava 29. jun. 2020.

Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

Pripremili smo sadržajan program za bezdanske osnovce i njihove roditelje, za sve one koji su želeli da provedu jedan lep dan u prirodi, na terenima nekadašnje Trskare, pored kanala.

Na početku druženja mališani su imali radionice u kojima su pokazali svu svoju kreativnost – radili su dekupaž, slikali na kamenu, pravili magnete, kućice za ptice, ramove za slike, podmetače za čaše i  ukrasne predmete.  Za to vreme, oni koji su više „vukli“ ka sportu, mogli su da igraju fudbal i odbojku.

Nakon toga, deca i roditelji imali su priliku da se oprobaju u veslanju tzv. dragonbouta, ili zmaja, čamca koji ima dvadeset veslača, kormilara i bubnjara. Da nije lako sinhronizovano veslati uverile su se obe posade koje su sele u čamac. Posle nekoliko stotina metara sustigao ih je umor, a mnogi su bili i mokri, jer je to neizbežno kada veslači nisu uigrani
Sledile su aktivnosti na suvom; najpre jednominutne igre u kojima su deca, podeljena u dve ekipe, morala „ukrotiti“ ping-pong loptice i osvojiti što više poena za svoj tim, a zatim i štafetna igra na veoma zahtevnom poligonu. Takmičari su morali biti brzi i spretni, ali i da imaju dobru kondiciju.

Tokom celog programa smo se pridržavali aktuelnim epidemiološkim odredbama i preporukama.

 

 

 

 

     
     
     
     
     
     

VIDEO

JÚNIUS 29. – NEMZETKÖZI DUNA-NAP

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első NEMZETKÖZI DUNA-NAPot. A hagyományteremtő ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tíz nemzet által naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A nemzetközi Duna-nap fontosságát kiemeli, hogy az Európai Unió bővülésével a várhatóan egyre nagyobb szerepet játszik majd a dunai hajózás.

< nazad
 < vissza