Programi
Programok
 
 

 

 

"Bezdanski kotlić"

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 Pod nazivom "Bezdanski kotlić" u nedelju 26 avgusta je održano takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša na otvorenom, između "Lovačkog doma" i "Trskare".

Prijavilo se 25 takmičara tako da je za stolovima pripremljenih za nedeljni ručak okupilo više od 130 ljudi. Posle podele očišćenih šarana koje je po vrlo povoljnoj ceni obezbedio ribarnica "Feri" je počelo takmičenje.

Žiri sa Terek Ivicom na čelu, pobednikom Somborskog kotlića, je posle degustacije svih paprikaša na osnovu boje, ukusa i gustine proglasio pobednike a u ime organizatora su podeljene skromne nagrade koje su obezbedile Bezdanski privrednici.

 

Nagrade su uručene za prva tri mesta i za najmlađeg muškog i ženskog takmičara.

Prvo mesto je osvojio Vladan Gedošević iz Sombora, drugo Arpad Dioši, a treće Larisa Senjavin Gurič. Najmlađi takmičari su bili devojčica Larisa i dečak David Hasanović. Nagrade su bile u skladu sa događajem: kotlić sa tronošcem, pecaroški štap i torba i čuvarka sa pecaroškom stolicom

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

"Bezdáni bogrács"

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 Bezdán természetrajzi elhelyezkedése révén, kezdetektől fogva halász és vadász paradicsom volt. Vizekben igen gazdag környékünkön – különböző öntözőcsatornák sokasága, tavak és a Duna a holtágaival egyetemesen – számos halfaj megtalálható. A halgazdaság sem volt elhanyagolható  településünk történelmében. Ahol halat találunk, ott van halász, horgász és ott természetesen megtaláljuk a környék jellegzetes ételét is belőle. Nálunk ez nem más, mint a halpaprikás, avagy a magyar nyelvterületen is ismert halászlé. Ez az egyszerű, de amellett nemes gasztronómiai jellegzetességnek környékünkön, múltba nyúló hagyománya van. Főzésének titka nemzedékről nemzedékre, apáról fiúra szállt és megtartotta a kezdetek egyszerűségét. Ízvilága és elkészítésének módja a szakemberek szerint megegyezik a magyarországi Paks és a szerbiai Apatin között található, dunai régió jellegzetességeivel.

Ezért hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg idén első ízben a „Bezdáni bogrács” halfőző versenyünket, augusztus 26-án a Nádgyárnál, klubunk nyári telephelyén.  Eredetileg a bezdáni horgászversennyel együtt szerettük volna megrendezni a mérkőzést, ám a szeszélyes időjárás számtalanszor megakadályozott minket benne.
A rendezvényen 25 bogrács versenyzett egymással és több mint 130 éhes vendég várta tányérjával a végeredményt. A időjárás és a résztvevők hangulata egyaránt jó volt és az elkészített finom halpaprikások igencsak megnehezítették a zsűri életét. Díjazva az első három helyezett és a két legfiatalabb szakács lett. A zsűri nemzetközileg elismert kritériumok alapján határozta meg Bezdán legfinomabb halpaprikását.
Rendezvényünket több magánvállalkozó támogatta
Díjakat nyert:
Első helyezett: Vladan Gedošević
Második helyezett: Diósi Árpád
Harmadik helyezett: Gurics Szenyavin Larisza
A legfiatalabbak:
Gurics Szenyavin Larisza és
Hasanović David


 

 

 

 

 
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 


 

< nazad
 < vissza