Trojni susret
Podunavski dan kulture

U subotu, 31. jula 2010, održan je šesti po redu Trojni susret - Podunavski dan kulture, muzike i plesa. Tokom tročasovnog programa, koji su vodili Aleksandar Botka i Šifliš Timea, nastupila su kulturno-umetnička društva iz Bezdana, Sombora (HKUD "Vladimir Nazor"), Stanišića, Stapara (pevačka grupa "Izvor"), Svetozara Miletića (Lemeš), Gare (Mađarska), Laška i Piškorevca (Hrvatska).Publika je videla narodne igre iz južne Mađarske, bunjevačke igre iz Bačke, srpske narodne običaje, igre i pesme. Najmlađi izvođači, učenici bezdanske osnovne škole i članovi sekcije "Čarobni štapić" ("Varázs pálca") iz Bezdana prikazali su švapske igre, mađarske plesove, ali i lepršavi rock'n'roll i "Triler" Majkla Džeksona. Ove godine je prvi put upriličen izbor najoriginalnije tezge, a tročlani žiri je odlučio da nagrada pripadne bezdanskom udruženju Žene spretnih ruku. Uveče su nastupili rock grupe By pass iz Subotice i Full Moon iz Sombora.

Glavni pokrovitelj manifestacije je bila Mesna Zajednica Bezdan uz podršku Pokrajinskog Sekretarijata za Kulturu, Opštine Sombor te privrednika iz Bezdana: Agrobezdan, Kamenorezac Hordoši, LSV, Čudić Simo, Market Nova, Maxi Shop, Pekare Balo i Major. Humanitarna organizacija za zaštitu dece iz Santova (Mađarska) je podelila 200 paketa čokolade deci koja su bila prisutna na Kanalskoj obali.

HVALA SVIMA KOJI SU NAS PODRŽALI


Hármas találkozó


Duna menti kultúrnap Bezdánban

Szombaton hatodszor mozgatta meg a környékbelieket Bezdánban a Pulzus civil szervezet által megrendezett Hármas találkozó etnofesztivál, a tolerancia, a kultúra, a tánc és a zene nyugat-bácskai napja. A már hagyománnyá vált népünnepélyen magyarországi, horvátországi és szerbiai művelődési egyesületek tagjai mutatkoztak be a közönségnek, valamint különböző kézművesek és a régi mesterségek művelői tartottak kiállítást a csatornapartra kilátogatók számára. A kezdeti rossz időjárás ellenére a kiállítás 10 órai megnyitásakor számos bőrdíszműves, kézimunkacsoport, festő és más kézművescsoport munkája volt megtekinthető, a kiadós eső után pedig egyre többen merészkedtek ki a csatornapartra, ki a délutáni művelődési programra, ki a kiállításra várva, ki pedig a bezdáni vadászok és több magánvendéglátó által kínált bezdáni specialitások miatt.

Bezdán három ország határa mentén található, ezért a rendezvényünk fő célkitűzése a kulturális központoktól távol élő emberek bekapcsolása a kulturális a vérkeringésbe, valamint az országok és nemzeteik közötti tolerancia megteremtése.

A műsor keretében kihirdették a legsikeresebb kiállító stand versenyének győztesét, amelynek jutalmát a bezdáni Ügyes kezű asszonyok kézimunkacsoport standja érdemelte ki. A napot könnyűzenei koncertekkel zárták, fellépett a szabadkai Bypass és a zombori Full Moon zenekar.

A rendevény fő támogatója a Bezdáni Helyi Közösség, a Tartományi Oktatásügyi és Kulturális Titkárság, a Zombori Község és pár bezdáni vállalkozó (Agrobezdan, Hordósi kőfaragó, LSV, Čudić Simo, Market Nova, Maxi Shop és a Báló és Major pékség) volt. A Hercegszántói Gyermekvédelmi Alapítvány(Magyarország) 200 csokoládécsomagot osztott ki a gyerekeknek. A rendezvény média támogatója a Magyar Szó volt.


Köszönet mindenkinek aki támogatta a rendezvényt

 

< nazad
 < vissza